Behandelinformatie

We zijn een middelgrote “algemene” tandartspraktijk. Dit betekent dat niet alle tandheelkundige behandelingen in onze praktijk worden uitgevoerd. Wij focussen op:

 • De “gewone” tandheelkundige behandelingen
 • Specifiek endodontologische behandelingen (wortelkanaalbehandelingen en pijnbestrijding)
 • Uitgebreide prothetische behandelingen (uitgebreid kroon en brugwerk, volledige prothese en klikgebitten)
 • Esthetische tandheelkunde
 • Mondhygiëne en preventie

Voor overige behandelingen die niet in onze praktijk te realiseren zijn, verwijzen wij naar gespecialiseerde en gedifferentieerde collega’s, zoals kaakchirurg, orthodontist, parodontoloog en implantoloog. Ook voor overleg zijn deze collega’s bereikbaar. Verder zijn er verwijzingsmogelijkheden naar centra voor bijzondere tandheelkunde en werken we nauw samen met tandtechnische laboratoria.

 • Wij proberen intake en controle afspraken binnen redelijke termijn te realiseren. 


 • Een spoedgeval wordt dezelfde dag nog gezien.


 • Bij behandelingen boven de €150,- wordt vooraf een offerte opgemaakt.


 • Onze debiteurenadministratie besteden wij uit aan Infomedics

 • Informatie over individuele behandelingen over de te verwachten resultaten, risico’s, tijdsduur, kosten etc. verstrekken wij graag schriftelijk of mondeling na onderzoek.


 • Informatie over behandelingen in zijn algemeenheid en de te verwachten resultaten en risico’s kunt u vinden op deze website.

Praktijk Hekerman

Behandelingen

Mondverzorging

Prothetische tandheelkunde

Parodontologie

Kroon en brugwerk

Cosmetische tandheelkunde

Implantologie

Endodontologie

Orthodontie

Mondverzorging

Een gezond en goed verzorgd gebit is voor iedereen van groot belang en draagt bij aan de kwaliteit van leven. Een slechte mondgezondheid kan veel vervelende gevolgen hebben zoals problemen met eten en drinken, infecties en een slechte adem.

Mondverzorging is de preventie, diagnostiek, behandeling en nazorg van ziekten en problemen in  de mond en het gelaat. We zorgen ervoor dat de mond gezond is en blijft.

Prothetische tandheelkunde

Wanneer u (enkele) tanden of kiezen mist, kunnen wij voor u een gedeeltelijke of volledige prothese maken ter vervanging van deze ontbrekende elementen. Een verloren tand of het verlies van een deel van een tand is in vele opzichten pijnlijk. Enkel hoogwaardige vervanging hiervan, waarbij kwaliteit en voorspelbaarheid aan de basis staan, kan de verloren substantie vervangen.

Informatie over de mogelijkheden van prothetische behandelingen in uw persoonlijke situatie verstrekken wij graag schriftelijk of mondeling na onderzoek.


Parondontologie

Parodontologie is binnen de tandheelkunde een discipline die zich bezighoudt met de weefsels rondom de tanden. Denk daarbij aan tandvlees, kaakbot en ligament. Deze discipline richt zich vooral op het behandelen van ontstoken tandvlees en andere weefsels rond de tand. In de parodontologie zorgt men ook voor een hersteltraject na behandeling en genezing.


Informatie over de mogelijkheden en/of behandelmethoden in uw persoonlijke situatie verstrekken wij graag schriftelijk of mondeling na onderzoek.

Kroon en brug werk

Een kroon is een speciale overkapping van metaal of porselein (of beide), die over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht. De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon die zo verder behouden kan blijven. De kroon zal aanvoelen als een natuurlijke tand.

Een brug plaatsen is een methode om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Een brug (bestaande uit een kunsttand/-kies en twee kronen) wordt verankerd aan één of twee aangrenzende natuurlijke tanden. De brug overspant dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. De brug wordt met behulp van cement vastgezet.

Verschillende oorzaken (tandbederf, ontbrekende tanden, beschadiging of een ongeluk) kunnen leiden tot de wens een kroon of brug te plaatsen. Uw tandarts adviseert welke behandeling het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie.

Cosmetische tandheelkunde


Wij besteden ook aandacht aan esthetische verbeteringen. Cosmetische tandheelkunde is een vakgebied binnen de tandheelkunde waarin het uiterlijk van het gebit met tandheelkundige hulpmiddelen verfraaid wordt. Denk hierbij aan behandelingen als het vervangen van grijze vullingen voor witte, het sluiten van spleetjes of het bleken van tanden en kiezen.

Wij bespreken samen met u uw wensen en klachten en kunnen dan een behandelplan opstellen om uw gebit esthetisch te optimaliseren.

Implantologie

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst en het fundament gaat vormen voor een vervangende tand of kies. De meeste implantaten zijn gemaakt van titanium. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht. Op een implantaat wordt een kroon, brug, plaat- of frameprothese of een overkappingsprothese geplaatst. Deze behandeling wordt ook wel implanteren genoemd. Als een implantaat in het bot is vastgegroeid wordt er een vervanging voor de verloren tand gemaakt. 

Om een implantaat te kunnen plaatsen is er voldoende kaakbot nodig en is het van belang dat uw tandvlees gezond is. Deze behandeling voeren wij niet uit binnen onze tandartspraktijk. Wij werken hiervoor nauw samen met Radboudt Universiteit Nijmegen.

Endodontologie

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich één of meerdere wortelkanalen. Een gewone tand heeft over het algemeen één kanaal in de wortel. Kiezen hebben er vaak meer. Zo’n kanaal is gevuld met bindweefsel, zenuwweefsel en kleine bloedvaten. Door tandbederf, een lekkende vulling, een val of ander trauma kan het kanaal ontstoken raken. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot. Hierdoor kan een ontsteking in het kanaal zich uitbreiden naar dit gebied.

Uw tandarts kan met een röntgenfoto de status van de wortelkanalen en de ontsteking traceren. Nadat de tandarts u een plaatselijke verdoving heeft gegeven, verwijdert hij het ontstoken weefsel en reinigt de kies. De kies wordt opgevuld met een soort rubberstift(jes) en afgewerkt met een normale vulling.

Orthodontie

De orthodontie houdt zich bezig met het verbeteren van de stand van de tanden met behulp van een beugel. Een beugel neem je niet alleen voor mooie, rechte tanden, maar vooral voor je gezondheid. Door een beugelbehandeling komen je tanden en kiezen recht te staan, waardoor ze weer goed op elkaar passen. Hierdoor kun je je gebit beter poetsen en dus fris, gaaf en gezond houden. Ook kun je dan beter kauwen, wat weer beter voor je spijsvertering is.

Als tanden niet recht staan, of als er veel of juist weinig ruimte tussen de tanden zit, dan kunt u daar voor doorgestuurd worden naar een orthodontistenpraktijk in de regio. Deze behandelingen worden binnen onze praktijk niet uitgevoerd.